Læs også

ActiveX

Spyware

Spyware er små reklamefinancierede spionprogrammer, der uset kan blive installeret på din computer, fx når du downloader ting fra internettet.

13. maj 2009

Et spyware-program indsamler oplysninger, som det sender tilbage til programmøren eller det firma, der leverer reklamerne. Der kan være stor forskel på, hvilke oplysninger de forskellige programmer indsamler og i mange tilfælde er det nok en lettere overdrivelse at kalde dem spyware. Langt de fleste holder blot øje med de reklamer, du præsenteres for, så du ikke hele tiden får vist den samme. Der findes dog også deciderede spionprogrammer, der indsamler oplysninger om de hjemmesider, du besøger. Det skal dog siges, at programmerne ikke kan se dit navn og din adresse, medmindre du selv oplyser det.

Selvom spyware ikke er egentligt ødelæggende, kan det være ganske generende at blive bombarderet med reklamer og spywareprogrammer kan desuden hurtigt komme til at sluge meget plads på din computer, så den bliver langsommere. Derfor bør du altid sørge for at have en spyware-scanner installeret på din computer, som kan afsløre og fjerne spyware. Det er altid en god idé at scanne for spyware, lige efter at man har installeret nye programmer fra internettet.

På K-CD'erne, som følger med Komputer for alle, kan du ofte finde programmer, der nemt hjælper dig med at finde og fjerne spyware på din pc.