nyheder/piratHR100.jpg

Pirater køber mest musik

Resultatet af en ny norsk undersøgelse vender op og ned på de argumenter, som musikbranchen i årevis har brugt i kampen mod pirater på nettet. Piraterne er nemlig branchens kernekunder.

23. april 2009

Pirater, som gratis downloader musik via fildeling, koster hvert år musikbranchen milliarder i tabt fortjeneste. Sådan lyder forklaringen, vi er vant til at høre fra de store pladeselskaber. Men forklaringen er ifølge en ny norsk undersøgelse fra den norske handelshøjskole BI helt forkert. Faktisk forholder det sig stik modsat, ifølge undersøgelsen, som afslørede, at piraterne faktisk køber 10 gange mere musik lovligt, end folk der aldrig henter musik ulovligt på nettet.

Hvis undersøgelsen svarer til virkeligheden, er piraternes egne argumenter altså rigtige. Piraternes organisationer har nemlig lige så længe, som pladeselskaberne har klaget deres nød, postuleret at deres downloads kun fungerede som en smagsprøve, og hvis de kunne lide musikken, ville de også købe den lovligt i en butik.

Pladeselskabet EMI er dog uenig i undersøgelsens konklusion. Bjørn Rogstad fra EMI henviser til de faktuelle tal, som viser et stort fald i selskabets indtjening. Og om den samlede indtjening i branchen virkelig skyldes piratkopiering, giver undersøgelsen ikke et entydigt svar på.

Måske er du interesseret i ...