Cookie- og privatlivspolitik


Stop for eksport af giftig elektronik-skrot

Nye EU-regler skal sikre, at giftigt elektronisk skrot ikke havner på usikre affaldspladser.

En hurtig stigende mængde forbruger-elektronik, skaber en ligeså hurtig udvikling af elektronisk skrot, hvilket er omkring 10 millioner ton om året i EU alene. Meget af det ender i Afrika, nærmere bestemt Ghana. Her udvindes metaller fra elektronikken, som kan genbruges. Men problemet er, at det udvindes under primitive forhold, og med udpræget brug af børnearbejde.

På trods af at de nuværende EU-regler dikterer, at man ikke må eksportere elektronisk skrot til usikre lossepladser, så havner op mod 75 procent af det europæiske elektroniske skrot i Afrika, ifølge EU. Det skyldes at det meste sendes under påskud af at være brugt elektronik, som skal bruges i Afrika, selvom der er tale om ubrugeligt skrot.

Elektronisk udstyr indeholder mange giftige stoffer og metaller, som blandt andet bly og kviksølv. Og når det udvindes primitivt, for eksempel ved afbrænding, udledes der både toksiner og giftige metaller i luften, vandet og jorden. Det betyder, at arbejderne bliver udsat for giftstofferne dagen lang, og på skrotpladserne i Ghana er op mod 40 procent af de ansatte børn.

Den nye lov skal sikre at affaldet bliver samlet ind når det er brugt, så det kan blive skilt ad og genbrugt forsvarligt. Og det forpligter blandt andet detailforretningerne til at indsamle tilbageleveret defekt udstyr. Målet er at man kan indsamle 65 procent i 2019. Desuden gøres eksportørerne ansvarlige for at teste brugt elektronik, så man kan begrænse eksporten af defekt udstyr til de farlige skrotpladser.

Overvåg dit hjem

Med et IP-kamera kan du holde øje med dit hjem direkte fra din smartphone. Få kameraet med Komputer for Alle for kun 149,50 kr.

Læs mere her

Årets bedste tilbud!

Få landets bedste pc-magasin i hele 2016. Lige nu sparer du 690 kroner, når du bestiller et årsabonnement.

Læs mere

Gratis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her:

Komputer for alle
Mest læste
Alt om virtual reality

Alt om virtual reality

Hvad er virtual reality? Hvad kan man bruge det til? Bliv klogere på virtual realitys vilde univers her.

Læs mere

Alt om NemID og digital post

Alt om NemID og digital post

Her er 3 GRATIS GUIDER til NemID, borger.dk og digital post.

Læs mere

Få styr på digital post

Få styr på digital post

GRATIS GUIDE: I denne artikel viser vi, hvordan du får et NemID, opretter en Digital Postkasse og kommer i gang med at kommunikere med det offentlige.

Læs mere

Nyeste

Airbag til din telefon?

VIDEO: Nu kan du bare tabe din telefon - eller kan du?

Læs mere

4 tips til at blive en dronehaj

Det kan være svært at lære at flyve en drone. Vi har samlet de bedste begyndertips til, hvordan du kommer godt i gang.

Læs mere

Tjek mail - mens du laver mad

Smartwatches har indtil nu siddet på armen - nu kan de også hænge på væggen.

Læs mere