EU flag

Slip for kæmpe telefonregning efter sommerferien i udlandet

Den 1. juli træder de nye regler om dataroaming i europa i kraft.

30. juni 2010

Der findes flere skrækhistorier om intetanende turister, som har fået kæmpe regninger for roaming, altså at bruge sin mobiltelefon eller mobile internet på en fremmed mobiloperatørs net, mens de var på ferie i udlandet. En af de mest kendte historier omhandler en turist fra Tyskland, der på en rejse til Frankrig besluttede sig for at hente og se et tv-program fra nettet. Regningen for den lille fornøjelse lød i første omgang på over 340.000 kroner.

Men fra den første juli træder nye EU-regler om roaming i kraft. Det betyder, at alle teleselskaber skal etablere en spærring hos alle kunder, der gør, at du skal have en speciel aftale med dem, hvis du vil have et dataforbrug i andre EU-lande på mere end 50 Euro (ca. 370 kr.) om måneden. Teleselskaberne vil samtidigt have pligt til at advare dig, når du har brugt 80 procent af det maksimale dataforbrug i andre EU-lande, så du ved, at grænsen snart er nået – og du undgår at komme hjem til en regning på flere tusinder kroner efter ferien.

Roaming kan foregå både nationalt og internationalt. Som oftest er det en ganske bekostelig affære. Der er ofte specielle priser og Roamingaftaler, som indgås imellem de forskellige mobilnetoperatører, der blandt andet inkluderer hvor meget teleselskaberne betaler hinanden – men også her har EU sat nogle krav. Således skal den pris, teleselskaberne betaler hinanden pr. MB, sænkes til 0,80 euro fra den 1. juli, ligesom samtaler med mobiltelefoner i andre EU-lande end hjemlandet sænkes til 39 cent (3 kroner) i minuttet for udgående og 15 cent (1 krone) for indgående opkald. Teleselskaberne må heller ikke længere opkræve roamingafgifter for modtagelse af voicemails.

Det skal dog til sidst bemærkes at forordningen kun gælder, når man opholder sig i EU-lande. Besøger du fx Schweiz eller Norge, er du altså ikke dækket ind af de nye regler.

Måske er du interesseret i ...