Robobarista

Robot lærer selv at lave espresso

Robotten PR2 har lært sig selv at bruge en espressomaskine og lave en cafe latte – ved at læse brugsanvisningen.

At lære at bruge en espressomaskine kan være en udfordring for enhver, men det lykkedes alligevel for robotten PR2 at lave en cafe latte på en espressomaskine, den aldrig havde set før. Det gjorde den ved at læse og forstå brugsanvisningen.

Forskere ved Cornell Universitetet i Oklahoma, USA, har i flere år arbejdet på at lære robotten at forstå kommandoer og associere dem med forskellige gøremål.

Som noget helt revolutionerende for PR2 kan den også krydsreferere med ting, den tidligere har lært eller set og overføre det til en nye situation. Netop det vil kunne gøre robotter mere fleksible og selvstændige i fremtiden.

En af metoderne forskerne har brugt til at lære PR2 de forskellige kommandoer, er at oprette et lille computerspil på nettet. I spillet ser spilleren verden fra robottens synsvinkel og kan bruge forskellige genstande ved hjælp af robottens arme. Oplysningerne er blevet givet videre til robotten, der på den måde blandt andet har lært at koge nudler.

Robottens erfaringer kom på sin første store prøve, da forskerne placerede den foran en espressomaskine uden anden hjælp end dens erfaringer og en brugsanvisning.

I brugsanvisningen stod fx ”Pres håndtaget ned for at åbne for det varme vand.” Robotten havde ikke forudgående viden om, hvordan håndtaget på en espressomaskine så ud eller fungerede, men den kunne genkende et lignende håndtag fra en urinal, den engang havde lært at skylle ud.

Sådan gennemgik PR2 samtlige espressomaskinens funktioner med brugsanvisningen i hånden, indtil den stod med en frisk kop cafe latte i hånden.

Måske er du interesseret i ...