nyheder/hpprinter145.jpg

Printerblæk med chips er lovlige

Det er ikke ulovligt, når printerproducenterne forsyner deres blækpatroner med chips, så der kun kan anvendes originale patroner i deres printere. Det fastslår Konkurrencestyrelsen på baggrund af en afgørelse fra EU-Kommissionen.

Mens blækprintere er utrolig billige, er patroner nærmest fornærmende dyre. Ofte kan man komme til at betale mere for et sæt originale patroner, end for en helt ny printer. Det er altså ikke på selve printerne, at producenterne tjener penge. Den største indtægtskilde er på printertilbehør som blækpatroner, fotopatroner og fotopapir. Og det har skabt et marked for billigere uoriginale blækpatroner, også kaldet kopipatroner, og patroner, der kan genfyldes med farve.

Det har fået flere af de store printerproducenter til at udstyre deres originale patroner med chips, der besværliggør brugen af uoriginale patroner, og i nogle tilfælde gør det umuligt, at genopfylde en patron. Forbrugerne er derfor tvunget til at købe de dyre, originale blækpatroner, og det fik for år tilbage EU-Kommissionen til at undersøge sagen nærmere.

Herhjemme har Konkurrencestyrelsen valgt at følge EU-Kommissionens forestående afgørelse, der fastslår, at der ikke er noget konkurrenceforvridende i at sætte chips i originale patroner, så uoriginalt blæk ikke kan anvendes. EU-Kommissionen lægger blandt andet vægt på, at konkurrence på printermarkedet er stort.

Mens EU-Kommissionen har vurderet sagen, er der dog kommet nye typer kopipatroner på markedet blandt andet med chips, så de kan bruges som originalpatroner, så det er muligt at spare 30-50 kroner mod en en pris på omkring 100 kroner for en originalpatron.

Måske er du interesseret i ...