Overvågningssamfundet er en realitet

I England er der i dag 4,2 millioner overvågningskameraer. Det er cirka et for hvert 14. menneske. Samtidig udsættes landets borgere for en øget brug af såkaldt dataovervågning.

Hvad der i bogen "1984" fra 1948 bliver præsenteret som et skrækscenarium, er i dag med cirka 20 års forsinkelse en realitet. I hvert fald siger den engelske regerings informationskommissær, Richard Thomas, nu, at overvågningssamfundet er en realitet i England. Det skyldes ikke mindst, at der i dag findes 4,2 millioner overvågningskameraer i landet, hvilket er cirka et kamera for hvert 14. menneske. Udtalelsen fra Richard Thomas falder samtidig med en ny rapport, der konkluderer, at England er det demokratiske land i den vestlige verden, der er dårligst til at beskytte den enkelte borgers private oplysninger.

Men det er ikke kun de mange kameraer, der gør, at England nu stemples som et overvågningssamfund. En eskalering af såkaldt dataovervågning i forbindelse med mobiltelefoni og brug af kreditkort, samt øget kontrol af telekommunikation, rejser og arbejdshastighed trækker også kraftigt i retning af et overvågningssamfund. Mon ikke den kendte sætning "Big Brother is watching you" fra George Orwells klassiske bog pludselig har fået en helt ny betydning i England - spørgsmålet er så, hvor meget England egentlig skiller sig ud fra andre lande i Europa?

Måske er du interesseret i ...