nyheder/wirelesspower_145.jpg

Ny længderekord for trådløs strøm

Ved et tilfælde har forskere fra Nevada slået den hidtidige længde-rekord for trådløs strøm.

11. december 2008

Måske vil vi bruge færre ledninger og kabler i fremtiden, for forskere ved Nevada Lightning Laboratory i San Francisco har ved et tilfælde opdaget, hvordan de kan sende strøm igennem luften - uden brug af ledninger. Det var muligt for dem at sende 800 Watt fem meter gennem luften, hvilket slår MITs tidligere rekord med 60 Watt over to meter.

Det opsigtsvækkende resultat blev opdaget i forbindelse med, at forskerne var ved at udføre et helt andet forsøg. De var igang med at teste en højfrekvens-transformer, da en anden transformer i rummet begyndte at ryge og smeltede et kabel over - selv om der ikke var strøm i den rygende transformer.

Den oplevelse fik forskerne til at måbe, og de begyndte forskellige eksperimenter, for at kunne forklare, hvordan det kunne lade sig gøre. Efter nogle forsøg med resonante spoler fik forskerne tyve 40 Watts-pærer på fem meters afstand til at lyse op som et juletræ.

Forskerne fra Nevada Lightning Laboratory kan til trods for længderekorden med trådløs strøm ikke søge patent på opdagelsen. Allerede i 1900 lagde den serbisk-fødte Nikola Tesla grunden til opfindelsen af resonante spoler, der kunne bruges til trådløs strøm, og han tog patent på teknologien.

Måske er du interesseret i ...