Cookie- og privatlivspolitik


Gem data i millioner af år

Japanerne opfinder evigheds-lagermedie, så data kan bevares for eftertiden.

Computerteknologi forbedres med utrolig hast, men en af de få ting, som stadig ikke har ændret sig meget, er lagringsmediers holdbarhed. Cd’er, dvd’er, harddiske og flashdrev har alle sammen en begrænset levetid. Men hvordan kan vi så bevare data for eftertiden?

Det spørgsmål har den japanske elektronikgigant Hitachi tilsyneladende også stillet sig selv, for de har opfundet et nyt medie til evighedslagring. Mediet består af det såkaldte kvartsglas, som kan tåle ekstreme påvirkninger fra varme, kulde og tryk, og lagre data i millioner af år. Data på glasset skal skrives i ren binær kode, dvs. nul og ettaller, som er basis for alt computerdata. Binær kode er det sprog som computere kommunikerer i, og i fremtiden vil det være det letteste digital information at aflæse, da det ikke er i et specifikt format.

Der bliver brug for evighedsmedier, hvis vores tids digitale arv skal bevares. De lagringsmedier og formater som data gemmes på skifter hele tiden, og i fremtiden vil det være svært at læse de data som er efterladt. Selv hvis man kan lave teknologien til at aflæse det, er det ikke sikkert at der er noget data tilbage på medierne. De lagringsmedier vi har i dag nedslides hurtigt og henfalder over tid - og på et tidspunkt vil dataene ikke længere være brugbare.

Prototypen af Hitachis glas er to kvadratcentimeter stor og blot to millimeter tyk. Den kan holde til 1000 graders varme og har en datatæthed tilsvarende en cd, hvilket vil sige, at et stykke glas på størrelse med cd vil kunne indeholde cirka ligeså meget data. Hitachi siger dog, at teknologien nemt kan udvikles til at indeholde langt mere data.

Hvad opfindelsen kommer til at betyde for almindelige mennesker, er svært at sige, men det har potentiale for dem som ønsker at bevare noget for eftertiden. Hitachi forestiller sig at opfindelsen mest henvender sig til museer, universiteter, myndigheder og religiøse institutioner, som er interesseret i at bevare deres data for eftertiden ved hjælp af kvartsglas-teknologien.

Overvåg dit hjem

Med et IP-kamera kan du holde øje med dit hjem direkte fra din smartphone. Få kameraet med Komputer for Alle for kun 149,50 kr.

Læs mere her

Årets bedste tilbud!

Få landets bedste pc-magasin i hele 2016. Lige nu sparer du 690 kroner, når du bestiller et årsabonnement.

Læs mere

Gratis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her:

Komputer for alle
Mest læste
Fremtidens mobil får e-ink i farver

Fremtidens mobil får e-ink i farver

E-ink-teknologien, kan bruges til stærkt strømbesparende smartphone-skærme.

Læs mere

Alt om virtual reality

Alt om virtual reality

Hvad er virtual reality? Hvad kan man bruge det til? Bliv klogere på virtual realitys vilde univers her.

Læs mere

Computer-tandbørste

Computer-tandbørste

Ny elektrisk tandbørste fra Oral B sender informationer om, hvordan man børster sine tænder til et lille trådløst display, som man kan sætte fast på spejlet i badeværelset.

Læs mere

Nyeste

Fremtidens mobil får e-ink i farver

E-ink-teknologien, kan bruges til stærkt strømbesparende smartphone-skærme.

Læs mere

Airbag til din telefon?

VIDEO: Nu kan du bare tabe din telefon - eller kan du?

Læs mere

4 tips til at blive en dronehaj

Det kan være svært at lære at flyve en drone. Vi har samlet de bedste begyndertips til, hvordan du kommer godt i gang.

Læs mere