No access

Netadgang blokeres dagligt

Danskere oplever hver dag at miste deres internetforbindelse, når teleselskaberne blokerer deres adgang fordi computeren er inficeret med malware.

Har du en pc der er inficeret med malware, risikerer du at miste internetforbindelsen pludseligt. Det ligger nemlig i de danske internetudbyderes magt at blokere adgangen fra enhver computer, som saboterer driften af internettet – hvad enten ejeren er klar over det eller ej.

Ondsindet malware på pc’en kan nemlig være et problem – ikke kun for ejeren selv. Ifølge TDC kan en pc der er blevet hvervet som en del af et botnetværk – altså et netværk af almindelige pc’er, der er inficeret med malware, så de kan bruges i flok af it-kriminelle - let sende op mod 100.000 spammails på bare en time. Det belaster netværket og kan i værste tilfælde betyde at den enkelte persons IP-adresse, eller endda internetudbyderens mailserver bliver tilføjet til en af internettets sorte lister. Noget, som altså løses, ved at forhindre pc’en i at gå på nettet, indtil den er renset for de ondsindede programmer.

De forskellige teleselskaber griber dog tingene forskelligt an. Således vil TDC fx kappe forbindelsen, så snart de får en henvendelse fra en udenlandsk netudbyder, og åbner først igen, når kunden henvender sig, mens Telia sjældent fjerner forbindelsen helt. I stedet har de en ”jail” (fængsel) funktion, der forhindrer pc’en i at komme på nettet generelt, men tillader adgang til enkelte online-reperationssider. Browseren fortæller samtidigt, at pc’en rummer et problem og at kunden skal kontakte Telias kundeservice.

Sidste år indløb der over 37.000 rapporter om danske IP-adresser, der blev brugt til it-kriminalitet, til DK-CERT, som til dagligt overvåger internetsikkerheden i Danmark. En anpart af de rapporter kan have ført til mere end et tilfælde, hvor en kundes internetforbindelse blokeres af udbyderen.

Måske er du interesseret i ...