mikroprocessor

Informationsteknologiens bedstefar afgået ved døden

Opfinderen af mikroprocessoren opgav kampen mod kræften.

22. august 2012

For rigtige nørder, er Victor Poor en stor helt, fordi hans arbejde med mikroprocessorer danner grundstenen for informationsteknologien. For uden mikroprocessorer, eksisterede der ingen computere, som vi kender dem i dag. Victor Poor og vennen Harry Pyle udviklede i 1969 designet til Intels tidligste mikroprocessorer, og har således haft enorm betydning for den teknologiske tidsalders udvikling.

Victor Poor blev født i 1933 i Los Angeles, og tog en elektronikuddannelse hos det amerikanske søværn. Hans interesse for radio fik ham ind i elektronik-branchen, hvor han blandt andet arbejdede på de tidlige analoge Packard-Bell computere. Han startede senere sit eget elektronikfirma, Frederics Electronics, som også arbejdede med analoge computere, men da firmaet blev opkøbt, startede han et samarbejde med Intel og Texas Instruments, og begyndte at arbejde på integrerede kredsløb. Hans arbejde med integrerede kredsløb muliggjorde skabelsen af verdens første programmerbare personlige computer, bedre kendt som pc'en.

Da Victor Poor gik på pension i 1984, kastede han sig sammen med sin kone Florence sig over at sejle, på deres båd Elsinore - opkaldt efter den danske by Helsingør. I maj blev Victor Poor uhelbredeligt syg af kræft i bugspytkirtlen. Han døde i fredags på et hospice, og informationsvidenskaben mistede en af sine helt store pionerer. Victor Poor blev 79 år gammel.

Måske er du interesseret i ...