nyheder/facebook-logo_145.jpg

Google og Facebook haste-udvikler Iransk sprogstøtte

Twitter har en central rolle som kommunikationsværktøj med omverdenen i forbindelse med optøjerne i Iran. Nu har Google og Facebook smøget ærmerne op, og i al hast udviklet Iransk sprogstøtte.

Google har netop tilføjet Farsi eller persisk i deres oversættelsesservice. De har skyndt sig at udvikle denne service, som støtte til det iranske folk, specielt på grund af begivenhederne i Iran lige nu, sagde ledende forsker Franz Och i en blog torsdag.

"Vi føler, at lanceringen af persisk er særligt vigtigt, på grund af det der sker i Iran lige nu," sagde Franz Och. "Ligesom YouTube og andre tjenester, er Google Translate endnu et værktøj, som det persiske folk kan bruge til at kommunikere direkte med verdenen, og omvendt, og dermed øge den enkeltes adgang til information."

I en blog af Facebooks lokalitetsingeniør Eric Kwan, kan du læse, at de har produceret en betaversion af deres sociale hjemmeside på persisk.

"Siden det iranske valg i sidste uge, har der på Facebook været en stigende deling af nyheder og oplysninger imellem mennesker rundt om i verden. Meget af det indhold der er oprettet om Iran har været på Persisk - det oprindelige sprog i Iran - så de fleste har været nødt til at finde sider på engelsk eller andre sprog. Vi kunne ikke have produceret en betaversion af vores side så hurtigt, hvis ikke det have været for de mere end 400 persiske talsmænd, som har lavet tusindvis af individuelle oversættelser af de persiske sider."

Googles oversættelsestjeneste er indtil nu optimeret til at oversætte mellem engelsk og farsi, men Google arbejder på at udvide til også at understøtte andre sprogkombinationer.

Internettet sænker barriererne mellem forskellige kulturer, lande og sprog, men de lande der udøver censur har stadig succes med at begrænse adgangen til Internet-tjenester. Google har i særdeleshed kæmpet med censur i Kina, og har konkluderet, at samarbejde med statsmagten er bedre end slet ikke at deltage i aktiviteter der.

Måske er du interesseret i ...