Kina og Google

Google kæmper mod censur i Kina

I sagen mellem Kina og søgegiganten, har Google nu gjort alvor i deres trussel om at fjerne censuren på deres søgeresultater. Det til trods står den kinesiske censur stadigt stærkt.

24. marts 2010

Internetmastodonten Google meldte i mandags ud, at de nu officielt havde omgået den censurering af søgeresultater på internettet, som de kinesiske myndigheder kræver.

Det var i sin tid et krav fra kinesisk side, at internetsøgninger blev censureret, hvis Google ville drive en søgemaskine i landet. Derfor valgte den amerikanske ledelse at flytte Googles aktiviteter til Hongkong, der har status som speciel administrativ kinesisk region med begrænset selvstyre, og som stadigvæk har et retssystem der skiller sig ud fra det kinesiske.

Det betyder at den kinesiske udgave af Googles søgemaskine, Google.cn, sender brugeren videre til Google.com.hk i Hongkong. Her kunne brugerne i kort tid kunne nyde ucensurerede søgeresultater, før de kinesiske myndigheder også begyndte at indføre deres censur. Således kan Berlingske.dk fortælle at man den 22. marts kunne lave en søgning efter protesterne på Tiananmen i 1989, og se billeder af kampvogne og døde demonstranter. Men når man klikkede på dem, blev forbindelsen afbrudt, og at censuren gradvist tog til som tiden gik indtil man nåede et punkt, hvor forbindelsen til google.com.hk blev afbrudt, når man forsøgte at lave søgningen.

Google har dog endnu ikke forladt Kina helt. Enkelte af internetgigantens tjenester fortsætter som før, ligesom firmaet opretholder de eksisterende salgs-, forsknings- og udviklings-aktiviter, oplyser Google på deres officielle blog.

Li Yizhong, den kinesiske informationsminister der indtil nu har forhandlet med Google om den fremtidige censur, skal ifølge den amerikanske Wall Street Journal have udtalt, at Google nu må tage konsekvenserne af at have opført sig “uvenligt” og “ansvarsløst” overfor myndighederne.

Måske er du interesseret i ...