EUbig

EU forbyder data til USA

Google, Facebook og Apple bliver alle ramt af en afgørelse fra EU-domstolen, der erklærer en aftale imellem europæiske it-brugere og amerikanske selskaber som for ugyldig.

Amerikanske it-giganter har hidtil haft lov til at flytte deres brugeres oplysninger frit imellem Europa og USA, takket være en aftale, der kaldes Safe Harbor-aftalen. Den aftale har EU-domstolen dog netop erklæret for ulovlig.

Domstolen tog sagen op, da den østrigske privatlivsaktivist Max Schrems rejste bekymring om sikkerheden ved Facebooks overførsel af data fra et irsk datacenter til USA. Schrems bekymring kom frem efter Edward Snowdens afsløringer af det amerikanske sikkerhedsagenturs overvågning af internettrafik.

Konsekvensen af EU-domstolens afgørelse kan være, at de store it-firmaer skal åbne datacentre i Europa, så brugernes oplysninger kan opbevares lokalt, samt at firmaerne skal kunne dokumentere, at brugernes data behandles sikkert.

EU og USA forhandler dog også om en ny aftale, der kan give europæiske internetbrugere større sikkerhed, når de bruger amerikanske hjemmesider. Det vurderes at mere end 4.000 amerikanske og europæiske firmaer bliver berørt af afgørelsen.

Måske er du interesseret i ...