Cookie- og privatlivspolitik


Wikipedia ansvarlig for løgn og fakta

Verdens største leksikon Wikipedia er dømt ansvarlig for, at der ikke optræder løgn og latin på leksikonets brugeroprettede sider.

Kan det virkelig passe, at Anders Fogh Rasmussen efterfulgte Christian den fjerde som Danmarks konge, eller at det danske flag i virkeligheden er blåt og lilla? Et hurtigt kig i internet-leksikonnet Wikipedia kan give dig fuldstændig fejlagtig viden, fordi alle sidens brugere har mulighed for at nedskrive ny viden til et emne og fx kan skrive sig selv ind i den danske kongerække.

De misvisende informationer forsøger ca. 30.000 frivillige redaktører verden over dagligt at luge ud i, og ovenstående eksempler vil i dag blive rettet efter meget få sekunder, og den pågældende bruger vil blive udelukket fra siden.

Organisationen bag siden Wikimedia Foundation har ikke tidligere været holdt ansvarlig for, at fakta er fakta og ikke historier fra de varme lande. Det kommer dog til at ændre sig fremover, efter en domstol i Stuttgart har afsagt en dom, der fastslår, at Wikimedia kan stilles til ansvar for fejl og urigtige oplysninger.

Den tyske dom kan danne præcedens for, hvor meget ansvar Wikipedia har i forhold til brugernes indspark, og bliver praksissen realiseret verden over, kan Wikimedia se frem til at gennemgå mere end fire millioner artikler nøje for fejl og fakta.

Fejlraten er dog efterhånden så lav, at Wikipedia i dag bliver anset som værende ganske troværdig og blandt andet har udkonkurreret internetudgaven af det britiske leksikon. Enkelte fejl kan dog opstå i det enorme leksikon, og dommen er også et resultat af en side med angiveligt fejlagtige oplysninger.

Anklageren følte sig krænket af en side om ham, hvor det blandt andet fremgik, at han på tv havde lavet en salut til Hitler og havde bagatelliseret seksuelle krænkelser af børn. Alle informationerne var taget fra avisartikler, og anklageren mente, at de var usande, og Wikipedia på den måde var med til at sprede usande rygter om ham – en sag han altså fik medhold i.

Alt om Office

Software Bliv ekspert på Office og lær alt om Word og slideshow-programmer som PowerPoint.

Læs mere

Alt om Office
Se alle guider

Se alle guider

Komputer for alle Hent hjælp og inspiration til brug af din pc, dine programmer eller ...

Alle guiderne

50 GB gratis backup!

50 GB gratis backup!

Software Nu kan du gemme din næste backup på nettet. Som abonnent på Komputer for ...

Læs mere

Overvåg dit hjem

Med et IP-kamera kan du holde øje med dit hjem direkte fra din smartphone. Få kameraet med Komputer for Alle for kun 149,50 kr.

Læs mere her

Årets bedste tilbud!

Få landets bedste pc-magasin i hele 2016. Lige nu sparer du 690 kroner, når du bestiller et årsabonnement.

Læs mere

Gratis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her:

Komputer for alle
Mest læste
10 geniale browser-genveje

10 geniale browser-genveje

Du kan blandt andet hurtigt skifte mellem dine åbne faneblade.

Læs mere

Gratis hjemmeside

Gratis hjemmeside

Det er let at oprette sin egen hjemmeside. Opret en gratis hjemmeside her, så kan du skrive en blog, vise dine billeder, film og meget mere frem på nettet.

Få din egen hjemmeside

Facebook har hvad der svarer til en helt bog med oplysninger om dig

Facebook har hvad der svarer til en helt bog med oplysninger om dig

Du kan downloade alle Facebooks oplysninger om dig. Det er flere hundrede sider.

Læs mere

Nyeste

Få en hurtigere browseroplevelse

Googles smarte Jobliste gør det nemt at lukke ressourcekrævende sider.

Læs mere

Sådan gør du dit netværk bedre

Med en ac-router kan du få både hurtigt og langtrækkende trådløst netværk i hjemmet.

Læs mere

4016 stykker LEGO på 5 minutter

Læn dig tilbage og nyd synet.

Læs mere