smiley

Smiley’en fylder 30

Det digitale smil har rund fødselsdag.

21. september 2012

Hvis du mangler et lille fredagssmil, så kan vi fortælle, at det i denne uge er 30 år siden at den digitale smiley så dagens lys. I 1982 var Internettet i sin spæde ungdom, og da internettet stort set kun kunne sende tekstbeskeder blev det berømte smil, bestående af et kolon, en bindestreg og en parentes opfundet som en måde at udtrykke om man synes noget var sjovt, når man sendte beskeder via nettet.

Opfindelsen skete da Professor Scott Fahlman fra Carniegie Mellon Universitetet i Pittsburgh i USA, via det interne net på universitet diskuterede, hvordan man i digital tekst kunne udtrykke om der var tale om en vittighed, når man slog en besked op på det interne net. Man kunne af gode grunde ikke bruge sit kropssprog, og derfor foreslog Fahlman det lille glade ansigt, som i dag er blevet så berømt og brugt.

I dag findes der et hav af afarter af de glade ansigter. I dag kendes de bedre under navnet ”emoticons”, som er en sammentrækning af det amerikanske ord for følelser (emotions) og for ikoner (icons).

**Den berømte besked fra Prof. Fahlman: I propose that the following character sequence for joke markers:

:-)

Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use

:-(

Dansk oversættelse

Jeg foreslår følgende rækkefølge af tegn til at markere vittige indslag:

:-)

Læs det sidelæns. Når man ser på de nuværende tendenser er det faktisk nok mere rimeligt at markere når noget IKKE er en vittighed. Så kan du bruge:

:-(**

Måske er du interesseret i ...