DLNA_komdk_152011

Sådan virker DLNA

Opbevar dine mediefiler et centralt sted i hjemmet, og se og lyt til dem på forskellige digitale enheder. Dit fjernsyn er kommet på talefod med din pc. Og mobilen vil gerne agere fjernbetjening. DLNA er navnet på den standard, der får al hjemme elektronikken til at arbejde sammen.

6. juli 2012

Hent hele artiklen og læs meget mere om DLNA.

For ikke særlig mange år siden var fjernsynet en isoleret ø i dagligstuen. Hvis du ville se tv, måtte du gå hen til apparatet, trykke på knappen, vælge kanal, indstille lydstyrken – og så tilbage til sofaen. Siden kom moderne opfindelser som fjernbetjening, video og hybridnet til.

I dag er fjernsynet blot én blandt mange store og små skærme i hjemmet. Og det handler ikke bare om at se den samme enerådende tv-kanal, men om at vælge mellem et hav af digitale medier fra en syndflod af kilder. På samme måde er det gået med musik, der ikke lyttes andægtigt til i læsestolen, men tages med overalt. I stedet for tv-kiggere og radiolyttere er vi blevet digitale ’indholdskonsumenter’.

Med så mange muligheder er det let at miste overblikket. Hvis du vil undgå den totale medieforvirring, er det en god ide at holde øje med teksten på emballagen, næste gang du køber fjernsyn, mobil eller anden underholdningselektronik. Der skal helst stå ”DLNA” et sted i striben af forkortelser og features. De fire bogstaver er garant for, at enhederne taler samme sprog over hjmmenetværket.

Hvad er DLNA? Bag bogstaverne DLNA står sammenslutningen Digital Living Network Alliance. DLNA blev stiftet i 2003 under ledelse af Sony. I dag tæller sammenslutningen over 250 firmaer. De fleste af dem er hardwareproducenter, men der er også softwarefirmaer iblandt, herunder ikke mindst Microsoft. Listen over deltagere er et kig i elektronik- og it-branchens Blå Bog. De fleste store producenter af digital hjemmeunderholdning er med – med Apple som en væsentlig undtagelse.

DLNA er en standard for udstyr, der kan bruges i hjemmets medienetværk. Formålet er at gøre det lettere for forbrugerne at bruge og dele deres billeder, musik og video overalt i hjemmet.

Måske er du interesseret i ...