Cookie- og privatlivspolitik


Tag hånd om dit virtuelle efterliv

Vi skal alle dø, men de færreste har lyst til at tænke på det. Alligevel har mange en livsforsikring – men hvad med alle dine filer, din e-mail, din eBoks og hele dit liv på nettet? Lever det videre eller er det for evigt gemt for dine efterladte?

Hent artiklen > klik her

”Det er Helles fødselsdag – ønsk hende tillykke”, skriver Facebook. Men Helle har været død i snart et år. Har hendes efterladte mon valgt at lade hendes Facebook-profil ”leve” videre, fordi de husker hende bedst på denne måde – eller har de simpelthen ikke haft overskuddet eller den fornødne viden til at gøre noget ved den? Vi kender ikke svaret, men spørgsmålet opstår hyppigere, efterhånden som vi alle sammen fylder mere og mere på nettet.

Astrid Waagstein har skrevet speciale om emnet på IT-universitetet og giver to eksempler: I 1944 døde modstandsmanden Emil Balslev. Han skrev en række breve til sin kone, Gudrun, som hun gemte på loftet, så fremtidige generationer har haft adgang til dem. Det sidste brev, han skrev, udkom i 1945 sammen med 111 andre afskedsbreve i bogen De Sidste Timer. 60 år efter dør den amerikanske soldat Justin Ellsworth i Irak-krigen. Hans far vil gerne samle hans breve i en scrapbog, men de er spærret inde i en e-mail-konto, der efter hans død nu er i hænderne på udbyderen Yahoo!. Det kræver en opslidende sag hos de amerikanske domstole, før Yahoo! udleverer en cd med Justins breve.

Der er to aspekter: Det ene er eftermælet. Ting forsvinder ikke af sig selv fra nettet, når ophavsmanden dør – har de efterladte ikke adgang til materialet, så ”lever” den døde videre. Det andet aspekt er det rent praktiske. Måske var afdøde ansvarlig for familiens fotos, som nu er låst væk på en fjern konto. Måske er der andet, som familien gerne vil have adgang til – men fordi der ikke blev lagt en plan i tide og fordi udbyderne af nettjenester ofte befinder sig i udlandet, så er det nu en besværlig kamp at få fat i de digitale ejendele, endda på et tidspunkt hvor netop energien til den slags mangler. Det er aldrig behageligt at overveje sin egen død, men lige som det kan være nødvendigt i forhold til arv, så giver det mening at tænke over, hvad der skal ske med alle dine vigtige digitale efterladenskaber. Det skønnes, at hvert menneske efterlader sig 88 GB digitale filer online og lokalt, og spørgsmålet om, hvad der skal ske med dem, er vigtigt at tage stilling til. Læs med her og få vores gode råd.

Alt om Office

Software Bliv ekspert på Office og lær alt om Word og slideshow-programmer som PowerPoint.

Læs mere

Alt om Office
Se alle guider

Se alle guider

Komputer for alle Hent hjælp og inspiration til brug af din pc, dine programmer eller ...

Alle guiderne

50 GB gratis backup!

50 GB gratis backup!

Software Nu kan du gemme din næste backup på nettet. Som abonnent på Komputer for ...

Læs mere

Overvåg dit hjem

Med et IP-kamera kan du holde øje med dit hjem direkte fra din smartphone. Få kameraet med Komputer for Alle for kun 149,50 kr.

Læs mere her

Årets bedste tilbud!

Få landets bedste pc-magasin i hele 2016. Lige nu sparer du 690 kroner, når du bestiller et årsabonnement.

Læs mere

Gratis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her:

Komputer for alle
Mest læste
Gratis hjemmeside

Gratis hjemmeside

Det er let at oprette sin egen hjemmeside. Opret en gratis hjemmeside her, så kan du skrive en blog, vise dine billeder, film og meget mere frem på nettet.

Få din egen hjemmeside

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://komputer.dk/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt indhold" title="Eksklusivt indhold" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://komputer.dk/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt indhold" title="Eksklusivt indhold" width="28" height="28" class="default"/></span>Få alle nyheder i samme vindue

Eksklusivt indholdEksklusivt indholdFå alle nyheder i samme vindue

I stedet for at besøge de samme hjemmesider igen og igen, kan du samle nyhederne i såkaldte feeds, så du kun får de nyheder, der interesserer dig.

Læs mere

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://komputer.dk/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt indhold" title="Eksklusivt indhold" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://komputer.dk/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt indhold" title="Eksklusivt indhold" width="28" height="28" class="default"/></span>Gør din browser endnu bedre

Eksklusivt indholdEksklusivt indholdGør din browser endnu bedre

Vi giver dig en masse nye udvidelser til Chrome og fortæller, hvordan du bruger dem.

Læs mere

Nyeste

Skør krig på Wikipedia

"Nej, hun er ikke. Jo hun er så". Eksperterne på Wikipedia er ikke altid enige. Og uenigheden går ikke stille af sig.

Læs mere

Jesus henvist til andenpladsen

På Wikipedias rekordliste over mest redigererede artikler om personer er Jesus overgået af en amerikansk præsident. Michael Jackson ligger nummer tre.

Læs mere

Sammenlign udstyr

Du kan selv sammenligne computere og udstyr i vores nye testunivers.

Læs mere