Cookie- og privatlivspolitik


Derfor bliver vi rasende på Facebook

Tonen i internetdebatter på fx Facebook kan virke utroligt hård, og det er der gode forklaringer på, vurderer to eksperter.

Hent artiklen > klik her

Dumme svin og røde lejesvend er øgenavne, som dagligt bliver luftet i diverse internetdebatter. Tonen virker ofte hård og personlig, hvilket statsminister Lars Løkke Rasmussen sågar omtalte i sin nytårstale.


De store spørgsmål er dog, om vi vitterligt er vredere på internettet, og hvorfor det flyder over med vrede kommentarer?

Umiddelbart er der intet, som tyder på, at vi er vredere på internettet, vurderer Rasmus Rønlev, der er videnskabelig assistent på Københavns Universitet og har skrevet PhD om, hvordan danskerne debatterer på internettet.

Psykologiske undersøgelser viser, at vi har tendens til at fokusere på negative elementer, og det gælder også i debattrådene på Facebook, hvilket påvirker vores generelle forståelse af debatniveauet.

Der er intet glimt i øjet, når vi debatterer
Når ukvemsordene flyder i en lind strøm i en debattråd, kan der være flere forklaringer. En af dem er, at vi hurtigt kan reagere på kommentarer, billeder og artikler.

”Internettet er et meget hurtigt medie, hvor der er kort vej fra, at man skriver noget, til det er udbredt, og den hurtighed løber nogle gange af med os,” siger Rasmus Rønlev.

Derudover har vi ingen mulighed for at se hinandens kropssprog i internetdebatter, og vi har enormt svært ved at opfatte ironi, mener Anders Colding-Jørgensen, der i 20 år har hjulpet virksomheder med at forstå, hvordan teknologi påvirker vores hjerne og hverdag.

Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvad debatten handler om, for der er specifikke emner, som hurtigt ender i mudderkastning og ubehagelige kommentarspor.
”Du skal generelt passe lidt på i debatter om indvandring, religion og politik, og så husk, at tingene kan nemt gå galt, fordi vi ikke kan se hinandens glimt i øjet,” siger Anders Colding-Jørgensen.


To tips til at blive en god debattør
Vil du gerne bidrage til en bedre debattone på Facebook, så står både Rasmus Rønlev og Anders Colding-Jørgensen klar med et par gode tips.

Blandt andet skal du huske på, at folk kan have gode grunde til at have andre meninger end din egen, og deres argumenter faktisk kan være saglige.

”Husk at der er ikke én sandhed i de fleste debatter, og andres holdninger er derfor sjældent fuldstændigt vanvittige – de kan være vægtige, så husk at anerkende dem,” siger Rasmus Rønlev.

Der er også helt håndgribelige tricks som eksempelvis at bruge emoticons for at vise andre debattører, om din besked er vred eller glad.

”Humørikoner er gode, for de kan vise et glimt i øjet og lette stemningen i en kommentar eller e-mail, men der skal selvfølgelig ikke være flere hundrede på én gang. Du kan også altid tage forbehold, hvis kommentaren virker hård. Det kan afvæbne en lidt farlig situation,” forklarer Anders Colding-Jørgensen.

Eksklusivt indholdEksklusivt indholdFå mere internet gratis

Internet Sæt mere fart på dit internet uden at skifte til et dyrere abonnement hos din udbyder.

Læs mere

Få mere internet gratis
Følg os på facebook

Følg os på facebook

Internet På vores facebookside kan du finde et væld af sjove og nyttige opslag.

Følg Komputer for alle

Gratis hjemmeside

Gratis hjemmeside

Internet Det er let at oprette sin egen hjemmeside. Opret en gratis hjemmeside her, ...

Få din egen hjemmeside

Overvåg dit hjem

Med et IP-kamera kan du holde øje med dit hjem direkte fra din smartphone. Få kameraet med Komputer for Alle for kun 149,50 kr.

Læs mere her

Årets bedste tilbud!

Få landets bedste pc-magasin i hele 2016. Lige nu sparer du 690 kroner, når du bestiller et årsabonnement.

Læs mere

Gratis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her:

Komputer for alle
Mest læste
4016 stykker LEGO på 5 minutter

4016 stykker LEGO på 5 minutter

Læn dig tilbage og nyd synet.

Læs mere

10 geniale browser-genveje

10 geniale browser-genveje

Du kan blandt andet hurtigt skifte mellem dine åbne faneblade.

Læs mere

Gratis hjemmeside

Gratis hjemmeside

Det er let at oprette sin egen hjemmeside. Opret en gratis hjemmeside her, så kan du skrive en blog, vise dine billeder, film og meget mere frem på nettet.

Få din egen hjemmeside

Nyeste

Sådan gør du dit netværk bedre

Med en ac-router kan du få både hurtigt og langtrækkende trådløst netværk i hjemmet.

Læs mere

4016 stykker LEGO på 5 minutter

Læn dig tilbage og nyd synet.

Læs mere

10 geniale browser-genveje

Du kan blandt andet hurtigt skifte mellem dine åbne faneblade.

Læs mere