Pirat-flag

ACTA er død

Anti-pirateri-aftale lagt i graven af EU. Den omdiskuterede ACTA-traktat, som skulle være med til at kvæle internet pirateri, og vare-kopiering, er blevet nedstemt i EU-parlamentet.

4. juli 2012

Den både omdiskuterede og meget omstridte ACTA-traktat, som skulle være med til at kvæle internet pirateri, og vare-kopiering, er endeligt død. Den blev nedstemt i EU-parlamentet, efter at have været i modvind i månedsvis.

Formålet med ACTA var at begrænse brud på copyright-loven både i forhold til internettet, mens også kopivarer - specielt kopimedicin. Menneskerettighedsorganisationer og blandt andet Læger uden grænser, har også kritiseret aftalen for potentielt at kunne koste enormt mange menneskeliv i tredjeverdenslande.

Da traktaten kom frem i lyset, mødte den omfattende kritik for mangelfuld udformning, som gav vide beføjelser for rettighedshavere til at censurere internettet, og begrænse den personlige frihed. Traktaten ville gøre internetudbyderne ansvarlige for deres kunders ulovligheder på internettet. Derved ville de tvinge internetudbyderne til at agere internetpoliti, og overvåge deres kunder, så de kunne melde ulovligheder.

Aftalen blev udformet som en handels-traktat, og gik derfor stort set udenom den normale demokratiske proces i EU, og medlemslandende. Traktaten blev lavet i samarbejde med interesseforeninger fra store copyright-holdere, og det gav den et demokratisk underskud, fordi der ikke var nogen til at repræsentere modsatrettede synspunkter, og det mødte stor utilfredshed.

Over de sidste par år har hundredtusinder været på gaden i protest, og millioner skrevet under at de ikke ønskede den gennemført. Den indsats har nu båret frugt, og internettet forbliver som det, i hvert fald for nu.

Måske er du interesseret i ...