nyheder/olpc140.jpg

Farverige bærbare til 600 kroner

Et initiativ, der skal give børn i udviklingslande billige pcer, er ved at tage form. De første fungerende prototyper er blevet vist frem.

One Laptop Per Child (OLPC), en bærbar pr. barn, er et initiativ, der har til formål at bringe teknologien ud til skolebørn i en række tredje verdenslande. Ideen er, at regeringerne i de enkelte udviklingslande kan købe billige bærbare til 100 US-dollar pr. styk, svarende til cirka 600 kroner.

Forleden blev tre forskellige modeller vist frem for offentligheden, og kort efter kunne billeder af de bærbare computere ses på nettet. Alle maskinerne ligner legetøj, men er en smule forskellige. Nogle har fx indbygget højttalere. Computerne bliver udstyret med en særlig optimeret udgave af et Linux-styresystem.

Bag OLPC står en non-profit-organisation, der venter, at en egentlig masseproduktion af de bærbare kan gå i gang i 2007. Det er dog uvist, om computerne bliver til mere end blot prototyper. Ifølge beregninger skal der fra starten produceres fem millioner enheder for at kunne holde prisen på 100 dollar. OLPC satser derfor på ordrer på en million computere fra lande som Brasilien, Indien, Kina og Nigeria.

Måske er du interesseret i ...