Cookie- og privatlivspolitik


4 tips til en kølig computer

Varme er en af din computers værste fjender, og for meget varme kan resultere i en både sløv og ustabil maskine. For at undgå den problematik har vi fundet fire gode råd, der kan hjælpe dig med at holde computeren kølig og hurtig.

Når din computers blæser kører på fuld udblæsning og får maskine til at lyde som et mindre kraftværk, er det ofte, fordi din computer kæmper med at køle sig selv. Processoren, grafikkortet og de andre komponenter kan sammen skabe en del varme, og når det sker, bliver din pc langsom, ustabil, og for meget varme kan sågar ødelægge dele af elektronikken.

Derfor er det vigtigt at holde computeren kølig, og det er en opgave, du allerede bør være opmærksom på fra første gang, du tænder den. Behandler du maskinen pænt og sørger for at vedligeholde den, kan du forlænge den kølige tid med gode præstationer og masser af fart. I kampen mod varmen er det dog vigtigt at huske på, at også ekstrem kulde kan være en trussel mod computerens komponenter, så køl med måde.
Vi giver her en stribe råd, som du nemt kan anvende i kampen mod varmen. Nogle af rådene får du mest gavn af på en bærbar computer, mens de vil være knap så effektive på stationære computere om end ikke ubrugelige.

1. Lad computeren ånde
Vil du undgå en varm computer, skal der være god luftgennemstrømning til computerens indre. Computeren skal nemlig både kunne trække kold luft ind og samtidig skubbe den varme luft ud. Derfor er det vigtigt, at den stationære computer ikke står pakket ind mellem skuffedarier eller andet. For den bærbare computer gælder, at du altid stiller den på faste overflader og ikke lader den stå i sofaen eller sengen – især ikke med en dyne under.

2. Rens jævnligt for støv
Har du sat den gamle Nilfisk støvsuger i stikkontakten og forsøger at få has på skidtet i stuen, køkkenet og soveværelset, kan du lige så godt give computeren en tur i samme ombæring. Støv kan nemlig også begrænse luftgennemstrømningen, når det sætter sig i blæseren eller på diverse komponenter i maskinrummet. Sæt derfor støvsugerslangen til computerens indgange, og få has på støvet. Ud for blæseren kan det være en god ide at sætte en blyant i spænd mellem blæserens blade, så den ikke bliver suget i stykker.

3. Vælg den rigtige placering
Ligesom det ikke er helt ligegyldigt, om du bruger din bærbare computere i sofaen eller på skrivebordet, så er det heller ikke ligegyldigt, hvor du vælger at placere din computer – hvad enten det er en stationær eller bærbar. Står den direkte i sollys, vil den naturligt nok hurtigere blive varm. Har du husdyr, bør du også stille computeren i et rum uden adgang for dyr, da deres kan sætte i computerens indgange og lufthuller – præcis ligesom støv.

4. Køb ekstra køling
Har varmen for alvor fået taget i din computer, og er ovenstående tips ikke nok, må du nok finde kreditkortet frem og betale dig fra trængslerne. Både til bærbare og stationære computere er der mere eller mindre drastiske og bekostelige løsninger. Til bærbare computere kan du købe køleplader, som du stiller din pc oven på. De varierer kraftigt i både pris og effektivitet, men for blot et par hundrede kroner kan du få en effektiv løsning. På en stationær computer kan du lettere gøre større indgreb som at købe en større, mere kraftfuld blæser eller vælge vandkøling, hvilket er særdeles effektivt, men også ganske dyrt.

Alt om Office

Software Bliv ekspert på Office og lær alt om Word og slideshow-programmer som PowerPoint.

Læs mere

Alt om Office
Se alle guider

Se alle guider

Komputer for alle Hent hjælp og inspiration til brug af din pc, dine programmer eller ...

Alle guiderne

50 GB gratis backup!

50 GB gratis backup!

Software Nu kan du gemme din næste backup på nettet. Som abonnent på Komputer for ...

Læs mere

Overvåg dit hjem

Med et IP-kamera kan du holde øje med dit hjem direkte fra din smartphone. Få kameraet med Komputer for Alle for kun 149,50 kr.

Læs mere her

Årets bedste tilbud!

Få landets bedste pc-magasin i hele 2016. Lige nu sparer du 690 kroner, når du bestiller et årsabonnement.

Læs mere

Gratis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her:

Komputer for alle
Mest læste
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://komputer.dk/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt indhold" title="Eksklusivt indhold" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://komputer.dk/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt indhold" title="Eksklusivt indhold" width="28" height="28" class="default"/></span>Kæmpetest af bærbare pc’er

Eksklusivt indholdEksklusivt indholdKæmpetest af bærbare pc’er

Er 15 tommer bedre end 13 eller 14? Er det en fordel med SSD i stedet for harddisk, og er den hurtigste pc bare den bedste? Få svarene i Danmarks største test af bærbare pc’er til en fornuftig pris.

Læs mere

Din pc er beskidt

Din pc er beskidt

Se, hvordan du gør pc'en ren og bakteriefri.

Læs mere

Tre stærke studie-pc-køb netop nu

Tre stærke studie-pc-køb netop nu

Skal du have ny bærbar computer til studiestart, så har vi fundet tre gode bud til under 5.000 kroner.

Læs mere

Nyeste

Er din bil i de bedste hænder?

På et værksted i Polen hersker Commodore64 endnu.

Læs mere

Din pc er beskidt

Se, hvordan du gør pc'en ren og bakteriefri.

Læs mere

Politi: Pas på Nigeria-mails!

Sydsjællands Politi advarer igen mod de berømte Nigeria-mails, efter flere personer om året hopper i fælden.

Læs mere